Fleurige ballonnen

Van zaadje naar ballon. Hoe het kan dat ballonnen het milieu niet vervuilen! Moeder Natuur moeten we koesteren. Dit roept vaak vragen op over vrolijke feestartikelen, voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Zo ook over de fleurige ballonnen van onze ballondieren. De vraag is of we met een gerust hart kunnen genieten van deze leuke creaties.

Hoe wordt een ballon gemaakt?

Wist je dat de ballonnen die onze ballondieren gebruiken, beginnen als een zaadje? Hoe dat kan? Ik leg het je uit.
De ballon begint als zaadje van een rubberboom. De boom moet daarna 7 jaar groeien voordat het proces verder kan gaan. Dat is echt een hele lange tijd zeg! Je kan dus zeggen dat de ballon die je krijgt ontzettend oud is. Nadat de boom helemaal volgroeid is zal er latex uit de boom worden getapt.

Eenmaal aangekomen in de fabriek worden ze gekleurd met pigment. Daar komen de vrolijke kleurtjes vandaan! Daarna worden er vormen gebruikt om de ballon de gewenste vorm te geven. Onze ballondieren maken gebruik van veel verschillende soorten en maten, voor de unieke creaties die ze maken. Daarna worden de ballonnen ondergedompeld in ‘lossingsmiddel’. Een moeilijk woord, maar dit gebruikt de fabriek zodat de ballon makkelijk uit de vorm komt.

Het is tijd voor een lekker warm bad! De ballon gaat in bad om imperfecties te verwijderen. Om de ballon droog te maken gaan deze in een soort oven. Daar verandert de latex in rubber. De ballon is dan nog ontzettend kleverig! Dat willen we natuurlijk niet. Hoe kunnen onze Ballondieren mooie creaties maken met een kleverige ballon? Dat kan niet, daarom worden de ballonnen in een middeltje ondergedompeld wat een taische oplossing heet. Als laatste stap zal de ballon worden gewassen.

Waarom is de ballon niet slecht voor het milieu?

De ballon heeft een hele reis gemaakt om zo te worden als de ballon die we kennen. Doordat de ballon van latex is, en dus een zaadje uit de natuur, is de ballon biologisch afbreekbaar. Let er wel op dat dit proces een aantal jaar kan duren. Zorg er dus goed voor dat de ballon niet in het milieu terecht komt doordat deze bijvoorbeeld wegwaait. Onze Ballondieren maken verder ook te mooie creaties om deze in de natuur te dumpen, dus let er goed op.